Äta på Kungsholmen - Xarcuteria


Xarcuteria är en tapas-restaurang på Hantverkargatan på Kungsholmen, nära Kungsholmstorg. Före sommaren gick vi förbi här, kände att atmosfären lockade och försökte få ett spontant bord, vilket den gången inte gick eftersom det var helt fullt. 
Men bemötandet då kändes lovande trots negativt besked, så vi bestämde oss för att testa igen.

Så nu när vi hade en hel helg obokad efter semestern, och restaurang-Stockholm börjar vakna till liv igen, var det dags. Jag bokade ett bord via hemsidan, där de använder sig av den vanliga tjänsten The Fork för att boka bord. Man får både bekräftelse via sms, mail och en påminnelse via sms när det närmar sig. Bra!

Silvia hittade en fin beskrivning av styckdetaljer för fläskkött.

Vi kände oss direkt välkomna när vi steg innanför dörren, jag behövde inte ens säga mitt namn utan personalen frågade om jag var Daniel (3 bokade bord som jag kunde se, så förmodligen inte så svårt att gissa). Vi fick valet att sitta ute eller inne, men eftersom uteserveringen endast är en träbänk längst trotoaren, med små bord för glas, så valde vi att sitta inne. Vi fick ett fönsterbord för två, trevligt!

Vår servitör kände jag igen från förra gången när vi försökte få bord, och han var snabbt framme med menyer (se nedan) och undrade om vi ville börja med att beställa dryck. Just nu har man en sommar-meny, som jag då antar innehåller lite färre rätter än den "vanliga" menyn. 

Sommarmenyn

Det var en varm fredagseftermiddag, så vi bestämde oss snabbt för att det vore lämpligt med en charkbricka och rött vin. Jag hade tidigare i veckan läst en topp-lista på bra vin-barer i Stockholm, och där dök Xarcuteria upp med ett bra utbud på spanska och italienska viner både på glas och flaska. Jag glömde tyvärr ta bild på vin-listan, och den saknas på hemsidan, men det fanns ett antal italienska viner varav flertalet från Piemonte, och såklart många Spanska. Jag var taggad på att prova något annat än den klassiska Riojan, t.ex. något vin från regionen Priorat som ligger nära Barcelona. Det fanns dock bara 3 olika viner från den regionen, och bara en av de hade ett pris på menyn.

Vi frågade vår servitör efter tips, och han rekommendera en modern Rioja ändå, vilket lät som en bra match till charkbricka. Han rekommenderade två olika, båda ekfatslagrade (Crianza, som för Spanska viner betyder att de lagrats 1 år på ekfat och ett år i flaska), och vi gick på hans förstaval (namn och länk till Vivoni i bildtexten nedan).

Charkbrickan, som var den minsta av tre val av storlek (liten, mellan, stor), kostade 180 kr och var perfekt storlek för oss, som en lätt förrätt delad på två personer medan man studerar menyn för vad man vill beställa in härnäst. Det kom även ett oliv-bröd med rökt smör vid sidan om.

Till vänster, liten charkbricka med tre sorters salami (vitlök, fänkål, tryffel), lufttorkat Iberico och inlagd gulbeta. Till höger Vivanco Crianza Rioja 2013.

Telefonen ringer, det är vår underbara vän Stefan, som bor en bit bort. Han undrar lite försynt om vi är inärheten, vilket vi är. Så utan att ha hunnit fråga servitören säger vi att han är välkommen att ansluta till oss för en öl eller två. När vi sedan frågar personalen om vi kan få plats med en till person, ordnar man snabbt ett bord till oss tre på övervåningen där det just då är tomt (men fylldes på under kvällen).

Underbara Stefan 💖

Lagom till att Stefan kom var det dags att beställa lite mer mat, och då föll valet på Bomba de la Barceloneta, en friterad boll gjord av pressad potatis och fläskfärs som serverades med aioli och bravassås.


Bomba de la Barceloneta

Efter denna kunde vi inte motstå det man valt att kalla Lyxcannelloni, vilket alltså i det här fallet är en större pastarulle fylld med ibericogriskind. Denna har sedan förbarmats med ankleversås smaksatt med cognac och hasselnötter. Båda var bra val, men cannelonin vann på knockout, jäklar vad god den var!

                           Lyxcannelloni

Vi nöjde oss efter dessa totalt tre rätter. Om det var för att de var stora eller för att det var varmt och man inte är lika hunrig som annars är svårt att säga. Men skippar man charkbrickan är nog 4-5 rätter att dela på för två personer lagom om jag får gissa.

Betyg

Mat 

* * * * 4/5

Trots en förmodligen lite begränsad sommarmeny, räknat i antalet rätter, så var de rätter vi valde av bra kvalité och bra balans i smakerna. Charkbrickan kändes välkomponerad och med bra kvalité på råvarorna. Om vi ska rekommendera en rätt från menyn är det ingen tvekan om att det är Lyxcanneloni.

Dryck

* * * * 4/5

Bra vin-lista, även om det var lite oklart då några viner stod med men utan pris. Kul att det finns fler alternativ än bara spanska viner med tanke på att det är tapas-restaurang. Ölutbudet på fat var den här kvällen en ljus spansk lager, Mahou, eller en gäst-öl som var en engelsk pale ale gjord på humle från Nya Zeeland med lite mer bäska. Den var förvånansvärt bra!

Service 

* * * * 4/5

Vi kände oss välkomna när vi kom innanför dörren, och fick hjälp med både matmeny och vin-val. Eftersom vi var ensamma på övervåningen ett tag inann det fylldes på fick vi vänta lite längre på att beställa mer mat eller dricka efter att vi flyttat upp. För att få fem stjärnor måste man bli lite mer personliga hela vägen, även när man betalar och går hem inte bara när man kommer.

Sista ordet

Vi rekommenderar ett besök på Xarcuteria, speciellt om ni är sugna på spanska tapas med lite lyxigare känsla än "klassikerna". Men boka gärna bord om ni planerar ett besök på helgen!