Mini-provning - Nebbiolo vs. Syrah


Jag som är ganska ny på vin, tycker att det är jäkligt roligt med vinprovning i alla dess former. Men det är inte varje helg man har en vinprovning inbokad eller har möjlighet att göra en större sådan själv (det blir helt enkelt för mycket vin att dricka på en gång). Men vad som nästan alltid går att göra är att göra en mini-provning, genom att prova två viner mot varann. Så blev det denna lördag i samband med middagen.

Vår vän Olof kom över på grill-middag. Eftersom vi då är tre personer så tänkte jag att vi kunde passa på att göra en mini-provning av två viner som vi tycker är intressanta, och som har en någorlunda chans att tävla mot varann om våran favorit-markering.

Vinerna


I den Italienska ringhörnan stod ett vin som vi köpt hem på en av våra vin-resor till Italien. Vinet köpte vi från den vingård vi då bodde på i Piemonte. Viner har lagrats här hemma i lite mer än ett år, och är av årsmodell 2012. Det är en Lange Nebbiolo från producenten Cascina Del Monastero (samma namn som deras Agriturismo, om ni vill kolla upp för att eventuellt bo där i framtiden). Det exakta priset vi betalade på plats minns jag tyvärr inte, men Vivino (appen som bilden ovan är ifrån) har ett riktpris på ca 150 kr (andra årgångar har dock ett högre pris, så det kan nog variera).


I den andra ringhörnan står ett vin från Sydafrika. Producenten heter Mullineax (uttalax "mullineå" om jag förstått det rätt) och vinet heter kort och gott Syrah, vilket då även skvallrar om vilken druva som använts. Som syns på bilden ovan så går vinet att köpa för 219 kr på nätet, vilket råkar vara samma pris som Systembolaget tar. Det här vinet kom in i systemets sortiment i samband med ett släpp av s.k. små partier. Idag när det här inlägget publiceras finns det kvar i många butiker runt om i landet, så verkar det intressant går det att köpa hem inom en rimlig tid framåt.

Provningen


Provningen blev en mycket enkel sådan, eftersom vi skulle göra den samtidigt som vi åt middag utan att middagen skulle bli helt iskall. Just kombinationen av vin från druvorna Nebbiolo och Syrah gjorde glasvalet både roligt och extra nördigt, då vi råkar ha Ridels vinglas som är anpassade för just dessa två druvor. Glaset för Nebbiolo, som även passar Pinot Noir, är bredare och har en rak avslutning. Glaset anpassat för Syrah (och även Shiraz) är lite mer avlångt med en avrundad avslutning. På första bilden högst upp ser man tydligt skillnaden på glasen.

Resultatet

Det är alltid intressant att höra vad olika personer känner för smaker och dofter i vin. Det är ofta det varierar och att man hittar olika dofter och smaker. Doftminnen är dessutom väldigt starka hos många, så därför associerar man ofta med olika minnen från tidigare (kan både vara viner eller helt andra saker).

Det Italienska vinet kommer från La Morra i Barolo-distriket i Piemonte, norra Italien.


Det första som var tydligt var skillnaden i färg mellan de två vinerna. Nebbiolon var betydligt brunare till färgen, vilket stämmer med att just den sortens druva får en lagrad karraktär snabbare än de flesta andra röda sorter, vilket syns på färg men även märks på doft och smak. Syrah-vinet var betydligt mer åt det röd-lila hållet, och ändå mer kraftigt i färgen, så att nästan inget ljus syns igenom. Förmodligen bidrar det fakto att det här vinet är ofiltrerat till att färgen känns mer djup.

Båda vinerna är lagrade på ekfat, vilket märks tydligast i det första italienska vinet. Det är även det vinet som har mest strävhet (tanniner), vilket vi känner igen väl efter att ha provat många viner från just Piemonte och av Nebbiolo-druvan. I Syrah-vinet hittar jag tydliga toner av mörka körsbär, vilket de andra inte riktigt hittar, men det har mindre ek-toner och mer fruktiga toner utan att vara överdrivet fruktigt.

Det Sydafrikanska vinet kommer från Swartland-regionen norr om Kapstaden.


Många viner förändras från att man öppnat flaskan. I det här fallet fick flaskorna stå ungefär en timme utan kork (jag äger bara en vinkaraff) innan vi provade de första gången. Det blev dock tydligt efter att tiden gick att Syrah-vinet tog betydligt längre tid på sig att utvecklas, och både doft och smak växte rejält efter ungefär 30 min till. Man skulle kunna tro att det äldre vinet (Nebbiolon från 2012) skulle ta längre tid på sig att utvecklas, men i det här fallet var det det nyare vinet (2016) som utmärkte sig där. Med andra ord mår det vinet bra av lite längre kontakt med syre för er som vill prova det själva.

Vinnare

När vi till sist ställe oss frågan; Vilken av vinerna var bäst? - Så var svaret snabbt och samma från alla oss tre. Italien vann den här matchen med 3-0. Alla vi tre tyckte att de tydliga ek-tonerna i vinet var trevliga, och vi är alla tre förtjusta i lite strävare viner med mycket tanniner.