Vinresa - Del 1: Planering


Det började med att vi köpte ny bil under våren 2017. Vi kände direkt att den här bilen kan utan problem, till och med bekvämt, ta oss långa sträckor. Vi har varit i Italien ett gäng gånger nu, men alltid kuskat runt i en liten, klen och tråkig hyrbil. Det tog inte lång tid innan vi bestämde oss för vad sommaren 2018 skulle bjuda oss på; En vinresa - med egen bil - till Italien.

De som känner mig vet att jag gärna gör research. Mycket research. Ibland för mycket research. Men för mycket information har väl aldrig skadat? Det påståendet bevisades fel ganska tidigt, då för mycket planering gör att man känner sig instängd i sin egen resplan. All den där spontaniteten och friheten bara försvinner om varje minut av resan är planerad in i minsta detalj. Så utmaningen med att planera en längre resa är att hitta balansen mellan planering och inte planering.

Verktyg

Väl i krokarna runt Februari 2018 började det rycka i planerings-fingrarna. Eftersom vi redan bestämt oss för att åka iväg två veckor, vecka 29 och 30, visste jag att det var högsäsong i hela Europa, och de populära ställena blir snabbt uppbokade. Så här insåg jag snabbt att just boendet fick stryka på foten när det gäller spontanitet om det skall bli bra.

Jag försöker inte dölja att jag är lite av en Google-fan-boy, jag tycker att många av deras verktyg är bra och lättanvända. De är dessutom gratis, även om man betalar genom att sälja sin data och själ till ett av världens största företag. Ett verktyg som är relativt nytt, och ganska okänt bland många, är deras tjänst My Maps. Google Maps känner de flesta till (både på nätet och som app både till Android och iPhone), men just twisten My Maps (som är en egen tjänst, dock baserad på Google Maps) har jag inte stött på så många som använder förutom jag. Det är även mitt första tips för att planera en resa.

Såhär blev slutresultatet när resan väl var färdigplanerad (lite rörigt jag vet, jag ska strax förklara):

Till en börjar kan My Maps se lite rörigt ut, men när man väl hittar alla smarta funktioner kan man skapa nästan vilken karta och rutt som helst. Det som syns på min karta ovanför är både själva rese-rutten (1) som man skapar genom att göra vägbeskrivningar (samma som du kan göra i Google Maps när du ska hitta nånstans) från A till B till C osv.

Reserutten är inte alltid solklar när man sätter sig och ska börja planera, det var den långt ifrån där i Februari kan jag lova. Därför började jag i en annan ända, nämligen att fråga runt om tips på ställen att bo på mellan Stockholm och Italien. Även om man inte känner någon som gjort exakt samma resa, så känner man nästan säkert någon som varit i Danmark, någon annan som varit i Tyskland och kanske en bra resetidning eller blogg som ger tips om fina pitoreska byar i Österrike? Till sist får man en karta med lite utspridda tips (2) på ställen att besöka, och då börjar man snart kunna gissa sig till en grov rutt (3). Blir det många tips rekommenderar jag att man använder sig av färger, symboler eller varför inte både och. På kartan ovan ser man vingårdar som röda vinglas och vägkrogar som lila bestick som exempel.



Tittar man riktigt noga på kartan ser man att vissa vägar i Tyskland är markera med grön färg. Det visade sig nämligen att någon ambitiös person där ute på internet lagt ner tid att lägga in alla sträckor på tyska Autobahn som inte har någon hastighetsbegränsning. Bilintresserad som jag är, och nu utrustad med en rolig bil, så kan det vara bra i planerings-stadiet att veta vilka dessa vägar är för att få prova på att köra lite snabbare än här hemma utan att riskera böter eller något ännu värre.

Bokning

Bokning av boende på internet kan man skriva en hel bok om, så det kommer jag inte säga så mycket om förutom att man hittar bra B&B (Bed And Breakfast) via booking.com i de flesta länder (i vårt fall både Danmark, Tyskland, Österrike och Schweiz).
Men när det kommer till Italien, då rekommenderar jag STARKT att man använder sig av www.agriturismo.it istället. Där får man direkt-kontakt med gårdar som erbjuder rum och ibland även frukost och middag. Förutom att det finns lite mer bilder och beskrivning av gårdarna, så får man direkt-kontakt med ägaren och kan där ställa specifika frågor, diskutera alternativ och priser samt få en känsla för hur ägaren och personalen är. Att gå på en Agriturismo är för oss ett måste när vi är i Italien, hotell går bort alla dagar i veckan!

Eftersom vi planerade specifikt en vinresa, bokade jag även in ett antal vinprovningar i förväg. Det är nämligen så att de vinproducenter som inte är super-kommerciella, men seriösa, kräver att man bokar tid så att de kan ge en fullt fokus och beskriva sina viner i en lugn miljö. Jag kommer dela med mig av lite erfarenheten av besök hos olika vinproducenter längre fram när vi går in på själva resan och de olika vindistrikten vi hann med på våra två veckor hemifrån.

Har du några frågor, kommentarer eller egna tips när det kommer till att planera en vinresa, eller bilsemester i allmänhet? Kommentera gärna!