Äta på Södermalm - Nytorget 6


Som restaurangnördar blir det alltid lite extra svårt att välja var man ska äta middag när en extra viktig dag nalkas. I det här fallet var det vår första bröllopsdag som skulle firas med pompa och ståt. Söndagar är inte den bästa dagen för restaurang-Stockholm då många har stängt, men vi hittade ett ställe som vi velat prova och som var öppet; Nytorget 6 på Söder.

Baren med köket längst ner i lokalen

Vi hade bokat långt i förväg, och hade till och med skrivit in att det var vår bröllopsdag i kommentarsfältet vid bokning. Så förhoppningen att vi skulle få ett extra bra bord fanns med oss när vi gick fram till hovmästarinnan och anmälde vår ankomst. Ett försiktigt grattis fick vi, och blev sen presenterade med de bordsalternativ som fanns för två personer. Eftersom det ena var ett litet bord i entrén precis brevid den högljudda kaffemaskinen valde vi ett bord längre in i lokalen.

Precis som syskonrestaurangerna Nybrogatan 38 och Österlånggatan 17 är ungefär halva menyn bestående av mellanrätter, och resterande mer klassiskt med rätter uppdelade i förrätt, huvudrätt och efterätt. Konceptet med mellanrätter tycker vi om, då man kan beställa några stycken och sen dela för att få prova flera olika rätter.

För oss blev valet ganska enkelt då vi snabbt hittade fyra rätter som lät bra. Det blev calamares, arancini-fritters, steam bun med tonfisk och råbiff.

Steam bun med sotad tonfisk

Betyg

Mat 

* * * 3/5

På menyn finns mycket att välja mellan, så det bör finnas något för alla smaker. När det kommer till utförandet så blev vi dock lite besvikna, då man slarvat med uppläggningen och fegat med smakerna. Det märktes t.ex. på vår Calamares, där citronklyftan låg UNDER all mat, så den hittar man när man nästan är färdig med rätten, och då är den dessutom kladdig av majonäsen. Även råbiffen hade kunnat gjorts med lite mer finess. Deras steam bun med tonfisk var däremot god och var vår favorit.

Dryck

* * * * 4/5

Det bästa med Nytorget 6 är urvalet av dryck. Öllistan är lagom lång, med fler bra kvalitétsöl både på tapp och flaska. Två val av glutenfri öl finns, vilket är bra för de som har den typen av allergi. Även vinlistan imponerar, med en logisk uppdelning Frankrike/Övriga Europa/Nya världen, med många alternativ under varje rubrik både på den röda och vita sidan. Favoriten blev helt klart en härligt sträv Italiensk Nebbiolo från Renato Ratti (150 kr för ett glas eller 600 för flaskan).

Service 

* * 2/5

Här blev vi tyvärr riktigt besvikna. Vi såg fram emot en mysig kväll med god mat och bra service, men där tappade man oss tidigt under kvällen. Det fanns inget personligt varken vid välkomnandet eller under serveringen. Så pass att vi ville lämna restaurangen tidigare än tänkt vilket är ovanligt! Kvällen hade upplevts så mycket bättre om vi hade känt oss välkomna och vi som gäster var viktiga.


Sista ordet

Då vi besökt systerkrogen Nybrogatan 38 flera gånger, och då varit nöjda, förväntade vi oss minst detsamma av Nytorget 6. Tyvärr föll det ganska platt på servicen. Här har man en del att jobba på för att det ska kännas lockande att komma tillbaka och vara nöjda med kvällen. Vi har fått bra mycket bättre service på den lokala pizzerian än på Nytorget 6. För den prisnivå som restaurangen håller, förväntar man sig helt enkelt bra och personlig service.