Stockholms vinbarer - Ambar


Kan det bli bättre?

Första intrycket spelar som ni vet stor roll när man kommer till ett ställe.
En av ägarna, Damon, som fanns på plats fick oss att känna oss som hemma på en gång.
Vi valde att sitta ute denna helt ljuvliga sensommareftermiddag, även om insidan som ni ser på bilderna var av stor mysfaktor och fantastiskt inredd.

Vi var både väldigt ense om att hit kommer vi återvända flera gånger och som Silvia sa till Damon
-Jag tror vi kommer komma hit lite för ofta.

Vi kom till Ambar vid 16-tiden på söndagen, vilket gjorde att solen låg på den lilla men mysiga uteserveringen (vilket inte är så vanligt på smala gator i Vasastan). Det tog Daniel bara några sekunder att inse att han bara måste prova det orangea vinet, och då genom en provsmakning av två olika på halvglas för 140 kr. Silvia var mer sugen på kallt vitt vin, och eftersom vi uppmärksammade varandra på att de hade vin från en "kändis" från när vi var i Moseldalen, Sybille Kuntz, när vi kikade på utbudet inne i baren, så kom Damon ut med en flaska av hennes torra Riesling som vi redan vet att är riktigt bra. Det här vinet fanns inte på menyn, så det var extra uppskattat att han uppfattat att vi tyckte om det och erbjöd det på glas ändå!De orangea vinerna var såklart intressanta och en ny upplevelse. Båda är ofiltrerade vilket syns tydligt på att de är rejält grumliga som en ofiltrerad ale ungefär. Den ena hade dessutom en del synliga sockerkristaller i botten av glaset när det fått vila en liten stund, vilket jag aldrig sett tidigare. Doften påminner kanske lite om ett ungt fruktigt rött italienskt vin, lite åt Barbera-hållet. Smaken däremot får beskrivas som en blandning mellan vitt vin och suröl. Intressant, kanske inget som blir en favorit men helt klart en ny upplevelse. Ska ni prova en av dessa viner tyckte jag bäst om vinet La Salita Bianco från producenten Rabasco.

Denna gång hann vi inte prova maten, så vi återkommer med en rapport så fort vi hinner tillbaka, det sker garanterat snart.


Betyg

Dryck

* * * * 4/5

Ambar har stort fokus på dryck, och ser maten mer som en parentes. Det som är kul och annorlunda på dryckesmenyn är utbudet av orangea viner, vilket inte är så vanligt i Sverige. Eftersom det är så pass ovanligt så erbjuder man en provsmakning av två av dessa viner i halvglas, vilket är perfekt för den som vill lära sig mer om denna typ av vin och hur olika viner kan skilja sig åt. Det finns även ett mindre utbud av mer "vanliga" viner, både bubbligt, rosé, vitt och rött. Eftersom vinet spelar förstafiol här så är öl-menyn begränsad till tre (två på fat från Adelsö, en IPA från RÅÅ Bryggeri på flaska). Menyn, som ni ser här nedan, finns även delvis på hemsidan (orange, rött, vitt och sherry finns där, dock endast pris / flaska).

Service 

* * * * * 5/5

Ambar - vilken pärla - vilken enormt efterlängtad stammisplats vi funnit.
Genuint, ledigt, opretentiöst och personalen gav det lilla extra och fick oss att känna oss som hemma från första stund. Perfekt dejtingställe eller varför inte AW med dina nära och kära efter jobbet.
Det går att boka bord i deras Chambre Séparée om man är minst 5 personer, annars är det bara att kika förbi.Sista ordet

Om det inte framkommit tidigare så kommer vi garanterat tillbaka till Ambar, och det fler än en gång till. Vi ser då även fram emot att testa den japanska menyn en höstkväll framöver, även om de sätter dryck i fokus,  doftade det himmelskt från köket.