Videgård återuppstår


Krögaren Erik Videgård kräver knappt någon introduktion för Stockholmarna. East vid Stureplan känner de flesta till, och var man med på 90-talet så känns säkert Coq Blanc igen. Det var en av de första restaurangerna i Sverige att få en stjärna i Guide Michelin. Restaurangen bytte senare namn till Videgård. Nu när Erik öppnar upp Restaurang Videgård igen, fick vi möjlighet att prova på menyn innan den officiella invigningen.

I fancy Sturegallerian hittar man den rullande trappan upp till restaurangen.

-Tjena!!! Välkomna! hörde vi direkt när vi kom in i lokalen. Superhärlig atmosfär - Yes! Vi var lite tidiga till vår reservation. -Inga problem, vad sägs om en drink vid baren? Självklart gjorde vid det och fick VIP-behandling från bartendern Radzo (förlåt om det är felstavat). Vi gillar när personalen tar tid och berättar i detalj vad som serveras och vilka favoriter dom själva har.

Upplägget i lokalen är lite annorlunda mot andra restauranger. Längs ena långsidan går ett öppet och avlångt kök, där gästerna ser allt som händer. Resten av lokalen utgörs av fasta sittgrupper eller "bås" av olika storlek. Vi får ett bord för två med fasta soffor, ett fyrkantigt bord och en lampa som påminner om en modern version av den klassiska amerikanska bibliotekslampan (ni vet den med grön glas-skärm).
Pasteis med morning glory, cream cheese och avocado. Sushi med Fjällröding på två sätt.

Menyn då? Det är en rejäl meny man får i handen. Med 42 alternativ av förrätter/snacks/huvudrätter, 6 tillbehör, 4 rätter som måste delas på 2-4 personer samt 7 efterrätter infinner det sig snabbt lite beslutsångest. Många rätter är nya för oss, så vi måste förhöra vår servitris om vad det är. Om ångesten blir för stor, och man har den lite större plånboken med sig, så finns det en avsmakningsmeny att välja som består av 14 rätter (dock måste alla vid bordet välja detta).

På menyn finns 3 japanska öl plus ett svenskt med inspiration från Japan.

Vi väljer bland de 42 rätterna och resultatet blev:
  • Pasteis med morning glory, cream cheese och avocado
  • Don Ceviche med rödtunga och sötpotatis
  • Sushi: Fjällröding på två sätt
  • Anka Robata
  • Tillbehör: Cachangas (stekt bröd) med chimichurricréme
Den första rätten blev som vår förrätt (se bild ovanför till vänster). Innehållet är friterat i en söt frityrsmet och serveras tillsammans med en creme gjord på en gul japansk chilifrukt. Cremen var helt klart höjdpunkten med rätten, där den söta frityren gjorde att rätten kändes som en efterrätt.

Vid nästa servering fick vi in sushi och ceviche tillsammans, vilket var en bra kombo. Cevichen var förvånansvärt stark, så pass att vi inte riktigt fick i oss allt (trots att vi är ganska vana med stark mat). Sushin serverades både som en klassisk nigri, men även som en liten råbiff som ligger på en s.k. egg-bite, alltså ägg tillagad vid lägre temperatur så att den inte blir så fast (lite som en lös omelette). 
Till fisken rekommenderas vi att prova japansk Saké, vilket är första gången för båda. Det går inte riktigt att jämföra eller ersätta t.ex. vin med, då det finns en viss smak av starksprit, men det fungerade förvånansvärt bra till Sushi, även om jag nästa gång kommer hålla mig till ett mer klassiskt vitt vin.


Don Ceviche med rödtunga och sötpotatis.

Sist ut var ankan och tillbehöret som var grillat bröd med en creme. Bröd+creme var en underbar kombination. Båda var bra var för sig, men kombinationen var närmast magisk. Ankan var välgrillad, vilket uppskattas då det ger en härlig grillad smak till hela rätten. Tyvärr var kvalitén på köttet inte på topp, vilket gjorde ankan svårtuggad vilket tyvärr tog bort lite av det positiva som grillsmaken tillförde.

Denna gång fick vi ge upp efter fem rätter, vi orkade helt enkelt inte en efterätt. Med andra ord är det ganska lagom med 2-3 rätter per person om man väljer bland mellanrätterna på menyn.

Betyg

Mat 

* * * 3,5/5

Menyn är lång, vilket både är positivt och negativt. Med så många rätter blir det svårt att välja, och man får känslan att man kanske missar något riktigt bra för att man "väljer fel". Med många nya namn så är det dessutom svårt att gissa vad det är man kommer få, framförallt med fokus på om det är en söt, salt eller kryddstark rätt. Kvalitén på maten var bra, med ankan som parentes, och många nya spännande smaker fick vi prova på.

Dryck

* * * 3/5

Man har en separat dryckesmeny, som vid första anblick är lite rörig (speciellt vin-delen). Det är stort fokus på Saké, vilket är naturligt om man seriöst vill satsa på ett Japanskt tema. Inspirationen från Peru verkar mest ha letat sig in i baren och inte så mycket bland mat-drycken. Vinutbudet är det inget fel på, även om vi tyckte det var lite ovanligt och förvånande att man valt att erbjuda en söt Riesling när det finns så mycket mat på menyn där en torr Riesling hade varit en bra match. Vill du prova Saké kommer du behöva personalens hjälp för att välja! På öl-fronten är det fullt godkänt med 3 japanska öl och en svensk, speciellt eftersom en av de japanska är en pale ale som var riktigt god och passade bra till maten.


Saké från södra Japan.

Service 

* * * * * 5/5

Vi tänker alltid på helheten när vi betygsätter servicen Det behöver finnas en lika bra början, mitt som avslut för att det ska vara toppbetyg. Så vad är bättre än att få en glatt tack och vi ses snart igen från baren?  Man kände sig speciell, det var som att komma hem till nån som var glada att få se en. Det märktes att det var nytt och att produktkunskapen kan höjas men alla var väldigt uppmärksamma, glada och det syntes att det fanns en stolthet att få jobba på Videgård.

Riktigt snygg detalj med stora isbitar med Videgårds logo på.

Sista ordet

Kul att få komma och prova på en restaurang innan den öppnar. Trots läget så har Videgård en avslappnad och vänlig atmosfär, där det märks att personalen trivs att jobba. Menyn är spännande med mycket nytt och kreativ kombination med Japan och Peru, även om det är svårt att välja från den stora menyn. Vi kommer garanterat tillbaka när restaurangen funnits ett tag, för att prova rätter som vi inte hann eller orkade med att prova denna gång.