Äta på Kungsholmen - Krubb


Burgar-hypen i Sverige och specifikt Stockholm har pågått sen Flippin Burgers öppnade sin minimala restaurang på Kungsholmen 2012. Varje år har vi frågat oss om den inte har passerat, och så dröjer det bara någon vecka innan man kan läsa att ett nytt burgar-hak, eller t.o.m. kedja, har öppnat någonstans i huvudstaden.

Det är förmodligen just på grund av denna burgar-hype som vi lyckats missa att besöka Krubb fram tills nu. Med grannar som Phil's Burger, Poké Burger och nyöppnade Rockin Burgers får man anse att området kring östra Fleminggatan har blivit lite av Kungsholmens burgarkvarter. Men att tro att alla dessa är samma lika kan straffa sig, visar det sig.

Lokalen med uteservering mot Fleminggatan.

Lokalen som Krubb ligger i är i sig unik, där man huserar i en hörnlokal lite undanskymd från Fleminggatans sus och dus utan att ligga på en sidogata. Detta gör att det är lite svårare att hitta hit om man inte vet vad man letar efter, men ger kompensation för att man kan ha en riktig uteservering som ger lite innergårdskänsla trots att det inte är just en innergård (men med en mur runt). Innuti är det inte jättemycket plats för varken faciliteter eller gäster (vi fick det till 7 bord), så uteserveringen med fler platser än vad som finns inomhus, är nästan en förutsättning vid populära tider (luncher och på helger) för att man ska få ett bord.


Lokalen är trevligt inredd med ett varmt ljus från både lampor och levande ljus, vilket känns lite annorlunda mot de andra burgar-ställena. Beställning och betalning görs vid kassan/baren, där köket syns genom serveringsluckan bara en meter bakom baren.
Menyn på hemsidan och menyn på plats är inte samma, vilket kan vara bra att känna till om man tycker om att göra lite research före man besöker Krubb (12 burgare på menyn på plats jämfört med 8 på hemsidan). I utbudet finns inte bara klassiska cheeseburgare utan även icke-kött-alternativ med bl.a. hallumi, fisk och anammafärs. 

Alla burgare beställs som en meny där mixed fries och tryffeldipp ingår. Mixed fries är första gången vi ser i Stockholm (vanligare utanför Sverige), alltså där man blandar fries gjorda på vanlig potatis med sådana gjorda på sötpotatis. Perfekt när man har svårt att bestämma sig! Om man bara vill ha sötpotatis-fries går det att beställa mot en kostnad, men däremot finns inte alternativet att bara få "vanliga" fries. Inget vi lider av, men om man har något otalt med sötpotatis kan det såklart ses om något negativt.

Betyg

Mat 

* * * * 4/5

Köttet i burgarna görs enligt smash-tekniken, vilket är positivt då de får mycket stekyta. Tyvärr lämnar kvalitén på själva köttet lite att önska då vi fick större broskbitar i våra biffar. Kryddningen på köttet är bra med en tydlig svartpepparsmak, vilket uppskattas av oss men kanske inte av alla. Bra fries, dessutom kul med blandat vanlig och sötpotatis. Tryffeldippen känns bra för att vara gjord på tryffelolja.

Dryck

* * * 3/5

Helt ok ölutbud med en del olika hantverksöl på menyn (bl.a. några olika burgar från Tempel Brygghus från Uppsala). Det alkoholfria utbudet är CocaCola-standard (Cola, Cola Zero, Fanta, Sprite, Loka).

Service 

* * * 3/5

På Krubb beställer och betalar man vid baren, men däremot serveras maten till bordet. Personalen var trevlig, men ansträngde sig inte något extra för gästerna trots att det var en lugn första maj-kväll. Ett högljutt samtal personalen sinsimellan gav en känsla av att man inte brydde sig så mycket om det fanns gäster i lokalen eller inte.


Smokey med mixed fries och tryffeldipp.

Sista ordet

Konkurrensen är stenhård på burgarscenen i Stockholm, det är en sak som är säker. Krubb sticker inte ut på någon punkt, men håller generellt sett en bra nivå rakt igenom. När det kommer till hantverket kring burgaren så har man en liten bit kvar för att komma upp i samma nivå som Flippin Burgers, Barrels och Bun Meat Bun. Däremot ligger man klart ovanför konkurrentera i området på Kungsholmen. Med lite bättre kvalité på kött, någon/några spännande öl på fat och dedikerad personal har Krubb stor potential att bli ett burgarställe att ta en omväg för att besöka. Vi håller tummarna, för Kungsholmen behöver ett burgarställe i toppklass!