Ölnyhet - St:Eriks x Weihenstephan BSF



Idag släpper Stockholmsbryggeriet St:Eriks ett samarbetsöl tillsammans med det anrika tyska bryggeriet Weihenstephan, kända för sina klassiska veteöl. Ölet har fått namnet BSF, som är en förkortning för Bayrische Schwedische Freundshaft eller bajersk svensk vänskap direktöversatt. Vi fick prova ölen en dag innan släppet i Små Partier på Systembolaget.

Provningen av det nya ölet hölls på Den Gyllene Freden i Gamla Stan. För er som missat det så har denna institution inom svenska restauranger nyligen bytt ägare, och drivs nu av Filip Fastén(Agrikultur). Filip har dagen till ära tagit fram en specialkomponerad meny, anpassad för de öl som bjuds på från St:Eriks och Weihenstephan.

Innan vi får prova dagens nyhet, så bjuds vi först på tilltugg parat med St:Eriks IPA. Väl till bords presenteras en viltpâté med anklever, som matchas med en Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel (en halvmörk veteöl). Jag (Silvia) blev "blown away" av Filips karismatiska presentation av sina kreationer - En sann stjärnkock!

Det är till själva huvudrätten, som består av isterband med dillstuvad potatis och rödbetor, som den nya ölen presenteras och provas. Först berättar bryggmästaren på St:Eriks, David Peuriere, om samarbetet bryggerierna sinsimellan samt hur just denna öl tagits fram. Även Mattias Ebner, som är bryggare samt Brand Ambassador för Weihenstephan, berättar om humlen som använts, som är en ny humlesort som inte tidigare använts i något öl. Weihenstephan använder sig idag inte av torrhumling som metod för att smaksätta sina öler, så detta var något nytt för Mattias när han var med och tog fram BSF. 


Filip Fastén presenterar den stiliga viltpâtén.

Lite snabba nördfakta kring ölen innan vi går in på vad vi tyckte. Maltbasen är pilsnermalt (90%) med lite Carahellmalt (10%). På humlesidan används Mittelfrüh, Saphir samt den nya humlen som ännu inte fått något fint namn utan går under arbetsnamnet Hull 89/02/25 (89 som i 1989 då humlen först odlades). Jästen som används är W34/70, vilket är en väl använd lagerjäst med ursprung hos just Weihenstephan. Efter bryggprocessen kommer då ett öl ut som man valt att klassificera som Export Hell Lager, med andra ord en ljus lager på 5,7% alkohol.

Det nya ölet, med sin specialetikett och den tidigare ej använda humlen i provrör framför.

Betyget

Utseendemässigt är ölet något mörkare till färgen än en "vanlig" ljus lager. Skumkronan når inte riktigt upp till tysk standard, utan är snarare åt samma håll som annan svensk lager. Doften är tydligt kraftigare än vad man är van vid från en lageröl. Bryggmästaren beskriver doften som ängsblommor, citrus och röda bär. Det går förmodligen att koppla doften till blommor, men våra doftsinnen lutar mer åt övermogen frukt (fallfrukt, äpplen). Det är svårt att känna någon tydlig malt i doften, förmodligen för att den tidigare beskrivna doften tar över.

Smakmässigt är BSF en kraftig lager utan tvekan, dock utan att vara allt för söt som vissa kraftigare lageröl lätt kan bli. Bäskan är markerad och ligger kvar en liten stund i munnen.

Slutligen skulle vi säga att den här ölen passar lagerdrickaren som tycker att lättare lager (Mellerud, Peroni, Staropramen etc.) är för vattniga, och som inte har något emot att bäskan framträder på slutet. Personligen dricker jag (Daniel) hellre en ale när det börjar närma sig den här nivån av bäska, men det är väldigt personligt.


Slutligen vill vi tacka St:Eriks bryggeri, Weihenstephan, Filip Fastén och GastroPR för en fantastisk lunch på Den Gyllene Freden, och för att vi fick möjligheten att prova denna nya öl innan den når hyllorna på Systembolaget vid öppning idag.

För er som vill prova St:Erik x Weihenstephaner BSF hittar ni den på Systembolagets hemsida här, artikelnummer 11842. Priset är 21,90 kr och det släpps 17 000 flaskor i begränsad upplaga.

Skärmdump från www.systembolaget.se