Ensamma på Sviskär


Åland - Landet med tusende öar och skär. Precis så tänkte Daniels Åländska släkt som gav oss en bröllopspresent; Ett dygn på en av dessa öar - helt själva! Det är omöjligt att beskriva denna upplevelse med ord, eller bilder. Men vi gör ett försök, med reservationen - Ni måste uppleva detta själva. Följ med oss till Sviskär.

Korta versionen av hur man kommer till ön Sviskär låter ungefär såhär: Ta bilen till valfri båt som tar dig till Åland (vi föredrar Eckerölinjen från Grisslehamn, bästa maten på östersjön), kör sedan vidare med bilen i princip rakt norrut så långt du kommer. Där blir man upphämtad av Johan, som tar dig sista biten till Sviskär.

På väg ut mot Sviskär

Ön, stugan, bastun, dasset

Från den enda bryggan på ön, även utrustad med en badstege, går en stig genom "skogen". Vi pratar ingen längre promenad utan kanske 30 sekunder innan man åter ser havet och den lilla stugan i obehandlat trä. Stugan, som gissningsvis är ungefär 30 kvadramteter stor, är uppdelad i två rum: Hall och kök samt sovrum och matrum. Inredningen är ombonad med detaljer som upptäcks under hela vistelsen.

Stugan

Sovrummet i den lilla mysiga stugan

Närmare havet finns ett utedass - with a view! Ett fönster rakt framför där man sitter gör att dasset har bästa utsikten på ön. Bastun ligger ändå närmare vattnet, vindskyddad av berget ovanför. Självklart eldas bastun med ved, och utanför finns en utedusch med kallt vatten.

Lunch

Eftersom vistelsen var inklusive mat fick vi med oss lunchen samtidigt som vi kom till ön; En korg packad med fiskgryta (som värmdes på gasspisen), hembakt bröd, åländskt smör och ost, äpplen och varsin öl från Stallhagens bryggeri på Åland.

Dagens lunch, fisksoppa som vår kock Viktor tillagat åt oss - Bara att värma!

Lunchkorgen

Middag

Efter att ha blivit rena av bastu, bad i havet och utedusch var det då dags för middag. Vi hade när vi åkte ut till ön bestämt tid för middagen med båtchaffören, och mycket riktigt hade vår kock Victor redan börjat tillaga vår mat i det minimala köket när vi kom tillbaka från bastun.

Uppdukat på bordet i stugans enda rum blev vi serverade en trerättersmeny med dryck som vi sent kommer att glömma. Istället för att beskriva maten kan ni se den med egna ögon, och förmodligen bli hungriga på köpet.
Viktor, vår alldeles egna underbara kock

Förrätt - Rödbeta, inlagda senapsfrön, creme freiche, gräslöksolja, krondill

Huvudrätt - Lokalt fiskad abborre, squash, syltad kantarell, forellrom, rädisor, gurkört, krasseblommor

En bild säger mer...

Så här lämnar vi er med fler bilder från denna underbara upplevelse. Vi kommer garanterat att åka tillbaka för att njuta av stillheten, naturen och den goda maten.


Ved till bastun

Rosé på berget

UteduschSolnedgång över Sviskär

Vem behöver elektricitet?

Tack

Tack till Daniels släkt för den perfekta bröllopspresenten, samt tack till hela gänget på Silverskär och Sviskär för att ni gör det möjligt att få uppleva livet på en egen ö, i kombination med underbar mat gjord på lokala råvaror.

För mer information om hur ni kan få uppleva samma sak som oss, besök www.silverskar.ax.