Recept: Chorizo-pasta

Vi har hittills mest fokuserat på recensioner och vin-relaterat innehåll här på Eftersmak.se, men ingen har möjlighet att gå på restaurang varje dag. Så därför tänker vi även börja dela med oss av lite vardags-lyx i form av recept som vi hittat på själva och som vi fått uppskattning för. Först ut är en enkel pasta-rätt som bl.a. Daniels föräldrar blev helt tokiga i första gången vi bjöd på den, och sen bjudit nästan alla sina vänner på.

Portioner: 4

Ingredienser

  • Pasta (färsk eller torr, se förp för mängd)
  • Färsk chorizo (1-2 st per person)
  • Grädde (visp går snabbare, mat/mellan tar längre tid)
  • Lite smör
  • 1 gul lök eller 2 scharlottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • Kalvfond eller Oxfond eller Köttbuljongtärning
  • Tomatpuré
  • Små tomater
  • Paprika
  • Champinjoner
  • Parmesan-ost
  • Färsk basilika
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner

  1. Fyll en stor kastrull/gryta med kallt vatten, ställ på spisen och sätt igång plattan. Häll i salt (mer än vad du tror, vattnet ska smaka salt)
  2. Picka korvarna med en gaffel så det blir små hål i de
  3. Stek chorizo-korvarna 10-15 minuter i lite olja så att de får färg och har släppt ifrån sig en del fett/olja i pannan. Eftersom det är färsk korv måste de stekas igenom, även om vi kommer koka de lite senare. När de är klara, lägg de åt sidan på en tallrik så de får svalna (men behåll fettet i pannan!)
  4. Finhacka löken (gul/scharlotten + vitlök)
  5. Lägg i lite smör i pannan med korvfettet och låt det smälta långsamt, lägg sedan i löken. Löken ska inte stekas så den får färg, utan långsamt bli genomskinlig och mjuk (ca 5-10 min)
  6. Lägg i resten av grönsakerna (halverade små tomater/paprika/svamp) samt tomatpuré och stek detta ca 5-10 minuter (viktigt att svampen krymper så den släpper mycket av sin vätska). Här kan man lägga till sprit (t.ex. cognac eller bourbon) om man vill få lite lyxig smak men utan att alkoholen kommer med (den dunstar p.g.a. värmen)
  7. Under tiden som grönsakerna långsamt steks har nu korvarna svalnat och du kan skära de i skivor som är ca 0,5cm tjocka. De kommer släppa mer fett när de skärs i bitar, detta vill vi behålla så häll inte bort det från skärbrädan utan häll det direkt i stekpannan undan för undan så det inte blir för kladdigt på skärbrädan
  8. Häll i grädde, fond/buljontärning, lite salt och svartpeppar
  9. Koka upp och lägg sedan i korvbitarna samt riven parmesan-ost
  10. Låt nu såsen puttra så att den blir tjockare. Detta tar olika lång tid beroende på typ av grädde samt hur mycket vätska som finns kvar i grönsakerna och/eller svampen
  11. När det börjar närma sig, koka pastan enligt beskrivningen. Tänk på att torr pasta tar längre tid
  12. När pastan är nästan klar (al dente), häll av vattnet, häll tillbaks den i kastrullen och häll sedan på den klara såsen. Blanda runt.
  13. Servera, gärna med riven parmesan-ost samt några basilika-blad på toppen

Dryckesförslag

Rött vin, under 100 kr

Umani Ronchi

Montepulciano d'Abruzzo

2018


Länk till systembolaget:





Rött vin, över 100 kr

Col d'Orcia

Rosso di Montalcino

2018


Länk till systembolaget: